Hvornår kan børn se film?

Det skal ikke være nogen hemmelighed at de fleste af os med børn, gerne sætter en serie eller film på i ny og næ for at få en stund med ro. Men hvornår er det egentlig OK at lade dit barn se en hel film? Det er meget skærmtid og meget tid hvor du ikke nødvendigvis holder øje med hvilke indtryk dit barn får.

Dette er en guide til hvornår du kan lade dit barn se en film og med gode råd til hvordan dit barn skal starte med at se film. Sidder du nu og er bekymret for at du har gjort det forkert, så lad vær med det, for det er en del af forældrerollen at fejle. I stedet hav fokus på hvordan du skaber den bedste relation til dit barn fremover.

Hvornår kan børn se film derhjemme?

Du kan lade dit barn se film derhjemme, før du gør det i biografen. Det kan ud af flere grunde, først og fremmest er der et større udvalg, hvilket betyder at du kan finde flere film der er lavet til små børn. Du kan også selv sidde at se med, og vurdere om filmen du har sat på er OK at se for dit barn i den alder. Sidst men ikke mindst kan du se om dit barn overhovedet har tålmodighed til at sidde stille gennem en hel film.

Det er meget forskelligt fra barn til barn om de kan koncentrere sig igennem en hel film, og hvad de bliver skræmt af. Det kan også ændre sig fordi dit barn på et tidspunkt vil få en meget mere livlig fantasi og det vil forstærke effekten af “uhyggelige” scener i film.

Hvis vi snakker længere film til små børn på omkring 30-60 min. så kan du måske lade dit barn se denne type film fra de er 2 år gamle, indtil da vil det giver bedre mening kun at vise små serie afsnit på mellem 5-10 min. Det handler også om at en film er meget mere kompleks og handlingen foregår over lang tid, hvilket kan være svært for et lille hoved at følge med i.

Et godt råd til forældre

Første gang du lader dit barn se en længere film, så sæt dig sammen med dem og se dem hele. Se hvordan dit barn reagere på filmen og det der sker, samt om de giver op på den. Hvis noget er for “uhyggeligt” eller handlingen er for svær, så vil du tydeligt opdage det, og så er det nok ikke den film du skal vise for dit barn.

Derudover er det altid en god idé at se på censuren eller aldersgrænsen der er sat på filmen af Medierådet. Den giver dig med det samme en indikation af om det overhovedet er noget for et barn på dit barns alder. Du kan se en guide til Medierådet censur her.

Generelt er der andre medier der er bedre end film for små børn. En god gammel bog er altid at foretrække, men skal det være på autopilot, kan lydbøger bestemt også anbefales.

Hvornår kan børn se film i biografen?

Første gang du tager dit barn med i biografen for at se en film, skal de nok være lidt ældre end første gang du viser en film derhjemme.

Må baby se TV?

Din baby har ikke behov for at se TV, i hvert fald ikke før det bliver 1 år gammelt. Derfor anbefales det sådan set ikke at du sætter dit barn og ser TV før minimum andet leveår.

Det betyder ikke at det slet ikke må se ind i skærmen når du eller større søskende ser TV, men en baby kan sagtens underholde sig med andre ting som er langt mere givende for udviklingen.

Mit barn ser for meget fjernsyn

Hvis du føler at du har ledt dit barn ned ad en forkert sti og nu er havnet i den situation at du synes dit barn ser for meget fjernsyn, så er det også din opgave at gøre noget ved det.

Det første du skal gøre er at slukke for fjernsynet, det er dig der bestemmer og derfor har du retten til det. Gør det på en rolig måde og forsøg at undgå en konflikt. Det er en god idé at hjælpe dit barn videre fra fjernsynet ved at starte på en leg sammen med det.

Det kan godt være der går et par dage før dit barn stopper med at spørge om TV, men børn er lette at omvende så du vil hurtigt opleve at behovet for at se fjernsyn forsvinder og bliver afløst af noget andet. Det vigtige er at du holder fast for ellers sker der ikke nogle ændringer.

Tak til Filminspiration.dk for rådgivning på dette emne. Du kan finde gode film til enhver aften og anledning på siden, og så til dine børn i alle aldre.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.