Mad til de mindste

De første ca. 6 måneder lever babyer af mad fra deres mors bryster i form af modemælk. Har man ikke kunne få amning til at fungere, så lever de i stedet af modemælkserstatning. Men på et tidspunkt skal der introduceres rigtig mad til de mindste.

Babys første mad

Du starter selvfølgelig ikke med at smide en bøf el. en hel gulerod ned foran dit barn når du skal introducerer det for sin første mad ved 6 måneders alderen. Det første man typisk gør er at lave grød til sin baby. Her er det nemlig muligt at ramme en meget flydende konsistens der ikke er langt fra modermælk.

Den første grød man introducerer skal man blande modermælkserstatning i el. købe færdiggrød hvor det er blandet i på forhånd. Herfra kan man bygge på i både konsistens og smag, så din baby langsomt vænner sig til at spise “rigtig” mad. En introduktionsrækkefølge på babys første mad kunne se sådan ud:

  1. Grød
  2. Mos
  3. Kogte grøntsager
  4. Hakket og sammenrørte retter (f.eks. pasta m. kødsovs)
  5. Rugbrødshapser

Det er meget typisk at man introducerer nogenlunde i den rækkefølge, hvorefter de mere el. mindre kan spise den mad de voksne spiser, måske med lidt hjælp.

Hvad må baby ikke spise?

Herunder kan du finde en liste over nogle af de ting der er vigtigst at undgå for dine babyer mens de er små.

  • Gulerødder
  • Vindruer
  • Fisk med tungmetaller
  • Komælk

Bag med de mindste

Det er vigtigt at babyer og børn for mærket både smage og konsistenser, og i det hele tager får et sundt forhold til mad. En god måde at underbygge dette på som forældre, er f.eks. at tage dem med i køkkenet allerede som helt små. Du kan sagtens bade med de mindste, da der her typisk ikke er fare for at få noget galt i halsen og der er masser af sansning involveret i det.

Det behøver ikke at være avancerede kager som du ser det i bagedysten, men bare boller el. rugbrød, som i også kan spise når det er færdigbagt.

Der er meget man skal lære om de mindste og et af de bedste steder at finde mere informations om mad, legetøj, udvikling mm. er på Demindste.dk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.