Hvor meget skal din baby veje?

Babyvægt – Hvad skal din baby veje? (+3 anbefalede babyvægte)

Et af de spørgsmål man ofte stille sig selv som forældre, er om ens baby nu tager nok på eller om den vejer for meget. Til det kan en babyvægt være et godt redskab til at holde øje med din babys vægtkurve. Det er meget forskelligt fra baby til baby hvad vægten er og selvom en anden baby vejer 2 kg mere end din egen baby, kan begge babyer sagtens følge normalvægten. 

Vejer min baby for meget eller for lidt?

De fleste babyer tager hverken for meget eller for lidt vægt på og det er derfor som regel ikke noget du skal bekymre dig for meget om. Sundhedsplejersken kommer på besøg en del gange i løbet af det første halve år, hvor hun/han både vejer og måler din baby hver gang. Hvis din baby har taget for lidt på eller alt for meget (dette sker næsten aldrig), så vil sundhedsplejersken fortælle dig hvad du skal gøre og hjælpe dig godt videre.

Det er dog ikke unormalt at du alligevel kan være lidt bekymret eller nysgerrig for om din baby nu følger vægtkurven. Vil du gerne følge med og vide om din baby vejer for meget eller for lidt, så vil jeg anbefale at bruge en babyvægt til at veje din babys præcise vægt og sammenligne den vægt med skemaerne fra WHO du finder længere nede i artiklen.

Beurer babyvægt

Beurer babyvægt fungere godt fordi man kan lægge baby på den. Uanset hvor meget bevægelse der er falder baby ikke ned og vægten vejer præcist helt op til 20 kg, så du kan nemt bruge den de første år af barnets liv.

En hængevægt er god at bruge til babyer fordi man vikler dem ind i en stofble der skaber tryghed under vejningen. Typisk bruges denne vægt også af sundhedsplejersker.

De første uger

De første uger er der hvor din baby tager mest vægt på. Din baby skal ca. øge sin vægt med 200 gram om ugen +/-. Generelt vil din baby tage meget vægt på hver uge de første 3 måneder, hvorefter det vil begynde at gå lidt langsommere.

Hver opmærksom på at babyer der ammer fra start af normalt vil tabe sig lidt i løbet af de første par dage. Dette er helt normalt og skyldes at mælken skal løbe til. Får din baby derimod flaske med modermælkserstatning fordi amningen ikke fungere, vil man ikke se dette vægttab.

Når baby begynder at bevæge sig

Når din baby bliver bedre motorisk og mere undersøgende, begynder at møve rundt, rulle, måske endda kravle, vil man opleve at han/hun ikke tager så meget på. Det er simpelthen bare fordi de bevæger sig meget og forbrænder mere end hidtil, præcis ligesom når vi selv dyrker motion. Dog skal din baby helst ikke tabe sig for meget.

Din baby begynder at bevæge sig mere og mere fra 6 måneders alderen, og det vil også være her omkring du oplever at din baby ikke tager ligeså meget på, og derfor kan man som førstegangsforældre godt blive lidt bekymret, da man jo i starten har oplevet en stor vægtøgning. Der er ingen grund til bekymring, det er helt normalt.

Vægtkurve for babyer

Hvis du selv vil følge med i din baby’s vægtudvikling og hvorvidt den følger den rigtige vægtkurve, så kan du herunder downloade WHO’s vægtskemaer for drenge og piger fra 0-2-års alderen. Du kan selv veje din baby med fx en Beurer babyvægt.

På vægtkurvene er der indtegnet 5 linjer. Man bruger disse linjer til at tjekke om ens baby tager vægt på i samme mønster som en af de indtegnede linjer. Din baby’s vægt skal helst ligge imellem den øverste og nederste linje, men det vigtigste er at vægten på din baby har samme mønster som de indtegnede linjer.

WHO vægtkurve for pigebabyer:

WHO vægtkurve for drengebabyer:

Hvordan vejer jeg min baby?

Sundhedsplejersken kommer som sagt og vejer din baby, men antallet af besøg kan variere og der kan godt gå en del tid imellem. Derfor kan det være godt selv at kunne veje sin baby. Der findes forskellige måde du kan gøre det selv regelsmæssigt.

Beurer babyvægt (anbefales)

Beurer babyvægt

Jeg vil anbefale at købe en babyvægt, hvis du gerne vil følge din baby’s vægt tæt. En babyvægt koster ikke en bondegård og kan bruges i mange år, og så vejer den helt præcist. Jeg kan anbefale babyvægten Beurer til 549,00 kr. Den vejer meget præcist, helt ned til 3 decimaler med 5 grams vægtintervaller og den kan veje op til 20 kg.

Den er god og sikker at bruge, da du kan lægge din baby på den i en lille fordybning, som sikre at din baby ikke ruller ud og den kan ligge frit uden at blive holdt fast. En anbefaling herfra er dog alligevel at svøbe din baby ind i en stofble, da det skaber tryghed.

KERN hængevægt til baby (anbefales)

KERN baby hængevægt

En hængevægt kender du højst sandsynlig fra sundhedsplejersken, nogle har den i en anlog model (gammeldags), men det er mest normalt at de har den digitalt. Det er en model som denne KERN hængevægt sundhedsplejersken også bruge når de vejer din baby på besøg i hjemmet.

En hængevægt fungere også rigtig godt til at veje babyer med, især i løbet af det første års tid. Det er den fordi du vejer din baby godt indpakket i en stofble, som giver en dejlig tryghed (kan også gøre hvis man vil få sin baby til at falde til ro). Hængevægten fra KERN har en præcision på 20 g og kan veje op til 15 kg, hvilket er rigeligt, da det alligevel vil blive for tungt at veje på denne måde.

Sådan vejer du din baby i en stofble

Det er nemmere end man lige tænker at veje sin baby i en stofble. Sørg for det er en stofble i en god størrelse, der ikke er skrumpet i vask og stræk den evt. lidt inden du bruger den, så den udvider sig. Fremgangsmåden er som følger:

  1. Bind en knude i 2 diagonale hjørner af stofbleen. Knuden skal bindes så lang ude som muligt for at sikre mest muligt plads til baby. Knuderne sikre at din baby hverken kan glide ud ved hovedet eller benene og er derfor vigtige!
  2. Læg stofbleen på et blødt underlag (puslepude el. seng) og placér din babys hoved lige under den ene knude og benene/numsen nede ved den anden knude.
  3. Tag nu de to hjørner af stofbleen der IKKE er bundet en knude på og slå dem ind over baby og bind dem sammen med 2 knuder, så du er sikker på den ikke går op.
  4. Nu kan du tage din hængevægt eller kuffertvægt til baby og putte krogen/lykken på vægten om den knude du lige har bundet. Løft og hold for at få din babys vægt.

Kuffertvægt til baby

Kan du bruge en kuffertvægt til din baby? Ja i princippet kan du godt. Der er dog nogle tin du bør være opmærksom på inden det er den vej du går. En kuffertvægt er aldrig lavet til at veje en baby med og der er derfor to ting en kuffertvægt ikke gør ligeså godt som en babyvægt eller en hængevægt til babyer.

  1. Sikkerhedsmæssigt er den ikke lavet til at skulle veje en baby. Ofte kan kuffertvægte dog veje op til mellem 25-50 kg, hvorfor den også burde kunne veje din baby uden fare for at gå i stykker.
  2. En kuffert vægt viser ofte kun 1 eller 2 decimaler, hvorfor den altså arbejder med en præcision på kun 100 gram, hvilket ikke er optimalt når man vejer en nyfødt baby.
KERN kuffertvægt til baby

Det gode ved en kuffertvægt som babyvægt er at du måske allerede har en og hvis ikke du har en, kan den fås noget billigere end de klassiske babyvægte. Vil du gerne bruge en kuffertvægt, så vil jeg anbefale en af god kvalitet, som eksempelvis kunne være denne fra KERN, som laver alle typer vægte høj kvalitet.

Når du vejer din baby med en kuffertvægt skal du også bruge en stofble og gøre ligesom beskrevet ovenfor med hængevægten.

Brug en almindelig vægt

Du kan bruge en helt almindelig vægt, hvis du har dette i hjemmet. Måden du gør det på, er at du først selv vejer dig på vægten, så går du ned og tager din baby op i armene og stiller dig op på vægten igen. Nu skal bare trække din egen vægt fra det du vejer med babyen på vægten og så har du din baby’s vægt. Ofte kan dette blive lidt upræcist, da en almindelig vægt ikke er lavet til babyer.

Gå til sundhedsplejersken

Den sidste mulighed er at gå til sundhedsplejersken for at få din baby vejet. De fleste kommunale sundhedsplejersker tilbyder at man ugentligt kan komme forbi til “åbent hus” og få vejet, målt og undersøgt sin baby. Du kan se på din kommunes hjemmeside, om det er noget sundhedsplejersken tilbyder.

Er du i tvivl?

Er du i tvivl om din baby vejer det den skal, så anbefaler vi til hver en tid at du kontakte din sundhedsplejerske eller egen læge. De vil hurtigt kunne svare dig på om din baby har en fin vægt eller om du skal gøre noget for at øge den.

Jeg håber denne artikel har været brugbar. Skriv endelig en kommentar hvis du ønsker mere viden om babyvægt, så skal jeg gøre mit bedste for at besvare dit spørgsmål.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.