Babyvægt – Hvad skal din baby veje?

Et af de spørgsmål man ofte stille sig selv som forældre, er om ens baby nu tager nok på eller om den vejer for meget. Det er meget forskelligt fra baby til baby hvad vægten er og selvom en anden baby vejer 2 kg mere end din egen baby, kan begge babyer sagtens følge normalvægten.

Vejer min baby for meget eller for lidt?

Som regel skal du ikke tænke for meget over om din baby vejer for meget eller for lidt. Sundhedsplejersken kommer på besøg mange gange i løbet af det første halve år, hvor hun/han både vejer og måler din baby. Hvis din baby har taget for lidt på eller alt for meget (dette sker næsten aldrig), så vil sundhedsplejersken fortælle dig hvad du skal gøre og hjælpe dig godt videre.

Vil du gerne vide om din baby vejer for meget eller for lidt, så kan du bruge en babyvægt til at veje din baby præcise vægt og sammenligne den vægt med skemaerne fra WHO du finder længere nede i artiklen.

De første uger

De første uger er der hvor din baby tager mest vægt på. Din baby skal ca. øge sin vægt med 200 gram om ugen +/-. Generelt vil din baby tage meget vægt på hver uge de første 3 måneder, hvorefter det vil begynde at gå lidt langsommere.

Hver opmærksom på at babyer der ammer fra start af normalt vil tabe sig lidt i løbet af de første par dage. Dette er helt normalt og skyldes at mælken skal løbe til. Får din baby derimod flaske med modermælkserstatning fordi amningen ikke fungere, vil man ikke se dette vægttab.

Når baby begynder at bevæge sig

Når din baby bliver bedre motorisk og mere undersøgende, begynder at møve rundt, rulle, måske endda kravle, vil man opleve at han/hun ikke tager så meget på. Det er simpelthen bare fordi de bevæger sig meget og forbrænder mere end hidtil, præcis ligesom når vi selv dyrker motion. Dog skal din baby helst ikke tabe sig for meget.

Din baby begynder at bevæge sig mere og mere fra 6 måneders alderen, og det vil også være her omkring du oplever at din baby ikke tager ligeså meget på, og derfor kan man som førstegangsforældre godt blive lidt bekymret, da man jo i starten har oplevet en stor vægtøgning. Der er ingen grund til bekymring, det er helt normalt.

Vægtkurve for babyer

Hvis du selv vil følge med i din baby’s vægtudvikling og hvorvidt den følger den rigtige vægtkurve, så kan du herunder downloade WHO’s vægtskemaer for drenge og piger fra 0-2-års alderen. Du kan selv veje din baby med fx en Beurer babyvægt.

På vægtkurvene er der indtegnet 5 linjer. Man bruger disse linjer til at tjekke om ens baby tager vægt på i samme mønster som en af de indtegnede linjer. Din baby’s vægt skal helst ligge imellem den øverste og nederste linje, men det vigtigste er at vægten på din baby har samme mønster som de indtegnede linjer.

WHO vægtkurve for pigebabyer:

WHO vægtkurve for drengebabyer:

Hvordan vejer jeg min baby?

Sundhedsplejersken kommer som sagt og vejer din baby, men antallet af besøg kan variere og der kan godt gå en del tid imellem. Derfor kan det være godt selv at kunne veje sin baby. Der findes forskellige måde du kan gøre det selv regelsmæssigt.

Brug en almindelig vægt

Du kan bruge en helt almindelig vægt, hvis du har dette i hjemmet. Måden du gør det på, er at du først selv vejer dig på vægten, så går du ned og tager din baby op i armene og stiller dig op på vægten igen. Nu skal bare trække din egen vægt fra det du vejer med babyen på vægten og så har du din baby’s vægt. Ofte kan dette blive lidt upræcist, da en almindelig vægt ikke er lavet til babyer.

Beurer babyvægtBabyvægt (anbefales)

Du kan også købe en babyvægt, hvilket jeg vil anbefale vis du gerne vil følge din baby’s vægt tæt. En babyvægt koster ikke en bondegård og kan bruges i mange år, og så vejer den helt præcist. Jeg kan anbefale babyvægten Beurer til 549,00 kr. Den vejer meget præcist, helt ned til 3 decimaler med 5 grams vægtintervaller og den kan veje op til 20 kg.

Gå til sundhedsplejersken

Den sidste mulighed er at gå til sundhedsplejersken for at få din baby vejet. De fleste kommunale sundhedsplejersker tilbyder at man ugentligt kan komme forbi til “åbent hus” og få vejet, målt og undersøgt sin baby. Du kan se på din kommunes hjemmeside, om det er noget sundhedsplejersken tilbyder.

Er du i tvivl?

Er du i tvivl om din baby vejer det den skal, så anbefaler vi til hver en tid at du kontakte din sundhedsplejerske eller egen læge. De vil hurtigt kunne svare dig på om din baby har en fin vægt eller om du skal gøre noget for at øge den.

Jeg håber denne artikel har været brugbar. Skriv endelig en kommentar hvis du ønsker mere viden om babyvægt, så skal jeg gøre mit bedste for at besvare dit spørgsmål.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.